squatting will continue

"Squatting is about helping each other, and waiting for each other. It's about everything to everyone, you do it for an ideal..."

Squatting. Okupació. És, més que un moviment, una forma de vida encara legal als Països Baixos. I dic encara perquè a partir de l'1 de juny s'aprovarà una llei que ho prohibeix.

Va començar al 1971, quan el Tribunal Suprem neerlandés va dictaminar el concepte de "pau interna" (huisvrede) que signiva quelcom com que no es pot entrar a una casa sense el permís de l'usuari actual, incloent-hi els i les okupes. Des d'aleshores, el propietari de l'edifici ha de recurrir als tribunals o emprendre accions il·legals per al desallotjament. Més tard, en 1994, s'aprovà una llei que regulava la legalitat de l'okupació.
Ara per ara, si un edifici ha estat buit per almenys 1 any, pot ser okupat. Normalment se li envia una carta al propietari comunicant-li-ho i es convida a la policia a que inspecione si l'inmoble està en bones condicions per a la vivenda. Això és, ha de tindre com a mínim una taula, un llit i una cadira.

"A table, bed and chair" és un petit documental que mostra una escena d'okupació real a Amsterdam:


Hui en dia, la major part de l'okupació als Països Baixos és duta a terme per estudiants sense possibilitats de llogar una casa o un pis. Però a més, la majoria d'edificis okupats es convertixen també en centres socials que oferixen sostre i ajuda a tothom.
No obstant això, durant els 3 últims anys, el govern neerlandés està preparant una llei anti-okupa. La prohibició entrarà en vigor el proper 1 de juny, convertint l'okupació en un delicte castigable amb 1 any de presó i fins a 3 anys si hi ha resistència al desallotjament.

S'estan preparant mobilitzacions i accions per tot arreu del país per a aquest dia. Però si una cosa és clara i segura dins l'entorn okupa és que "la okupació continuarà".

This can't be the end of squatting! 
Squatting will continue!

posted under , |

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada més recent Entrada més antiga Pàgina d'inici

Seguidors