i tot això i allò...

Certament, tenia ganes de retre-li el meu homenatge personal a Vicent Andrés Estellés. Un poeta que m'empeny a estimar més i més la meua València, la meua història i la meua llengua. Car d'homes com ell, en són parits ben pocs...

 Burjassot, 4 - setembre - 1924

És el fill del forner, que feia versos. Més cultament encara, és el nét major de Nadalet. Un home que no tenia més remei que escriure certes coses, i les diu, i les diu com les veu, com les sent, o potser com les viu. Un home que escrivint se sent lliure, absolutament lliure. 
Allí el pariren i allí està. I com passen certes coses, allí les canta i allí les diu. Allí treballa i dóna besos, agonitza i riu. Defensa unes collites, deu veritats i quatre mites. Pobre de béns i ric de dies, pobre de versos, d'afanys ric. Canta a l'amor i les parelles que viuen, beuen i se'n van. Canta un amor de contraband. Canta l'amor, canta els amants.
És aquell que desitjava, a voltes, un amor educat. I en marxa el tocadiscos, negligentment besant, ara un muscle, després el peçó d'una orella. Però tenia un amor brusc i salvatge, amb l'enyorança amarga de la terra, d'anar a rebolcons entre besos i arraps.
Se sentia un entre tants, que agafen el tramvia i ploren cada jorn, silenciosament, quasi sense plorar. Aquell a qui li agradaven les albergínies i enramar-se d'oli cru el pimentó torrat, tallat en tires.
És aquell qui temia fer-li un Cant a València. A aquell sol matiner, les Torres dels Serrans amb aquell breu color inicial de geranis, Ah, València, València!
És l'home que va dir allò de "assumiràs la veu d'un poble, i serà la veu del teu poble, i seràs, per a sempre, poble". Ja ho sabia bé, allò que val és la consciència de no ser res si no s'és poble.
I va morir, demanant que li posaren entre les mans la creu o aquell rosari humil, suat i gastat. Va demanar: poseu-me les ulleres. I va advertir: li ho direu a Pere Quart, li ho direu però amb moltíssima cura a poc a poc, com es deia aquell poeta que era fill d'un forner de Burjassot?

posted under , |

2 comentaris:

Blai ha dit...

http://vpamies.blogspot.com/2010/09/participants-la-diada-destelles.html

En este blog s'està fent un recull de blogs que li van retre homenatge el dia del seu naixement.
Si deixes l'enllaç als comentaris l'inclouràn

A.F.G LA SAFOR ha dit...

Hola bon dia, abans que res volem felicitar-vos per la vostra faena e informar a tota la gent posible de que ja existeix el nou blog amb la actualitat esportiva de la safor-valldigna, som una asociacio nascuda en Gandia que en nomes un any ja treballa amb tota espanya. Totes les noticies, tornejos, fotos y videos, croniques...

http://afglasafor.blogspot.com/

MOLTES GRACIES PER TOT.

Publica un comentari a l'entrada

Entrada més recent Entrada més antiga Inici

Seguidors